AWARDS: Eco Sanctuary — inspired by nature

Source: S P Setia International
At Eco Sanctuary, residents can take in a nearly 270º view of the nearby parks and nature reserve at two viewing decks called The Belvederes
S P Setia’s Eco Sanctuary clinched the Development Innovation Award at the inaugural Edge- Prop Singapore Excellence Awards 2017. Khor Chap Jen, CEO of S P Setia, attended the gala dinner at Pan Pacific Singapore on Oct 23 and received the award on behalf of Eco Sanctuary. “S P Setia always strives to be ahead of market competitors in terms of design and technology used in our homes,” he says. “In all our developments, we endeavour to use the latest technology and construction methods to ensure the best-quality home for all our Setia homeowners.”
Completed in 2016, the 483-unit Eco Sanctuary is fully sold. It is S P Setia’s second residential development in Singapore. Its maiden development was the 101-unit 18 Woodsville located off Upper Serangoon Road, which was completed in July 2015 and is also fully sold.
When S P Setia won the Eco Sanctuary site on Chestnut Avenue in a government land tender in November 2011, it undertook an in-depth biodiversity study of the site and the surroundings so that the new development would have as little impact on the environment as possible.
Of butterflies, birds and honeycombs
The developer engaged leading Singapore architectural firm ADDP Architects to come up with a nature-inspired, green and sustainable design for the project. ADDP used butterflies, bird’s nests and honeycombs as motifs for the design.
The primary motif was the butterfly, as it symbolises “the beauty and delicacy of nature”, according to ADDP. This extends to the pathway leading to the Butterfly Gate — with its intricate filigree butterfly design — that opens out to Cheng Hua Garden, Zhenghua Park and Chestnut Nature Park.
The three 24-storey towers in the development have a hexagonal honeycomb façade. Apart from being a design feature, the façade serves a dual purpose: for sun-shading and as a “wind catcher” to maximise ventilation along the common corridors. Combined with the north-south orientation of the...